مفتول چیست؟-انواع مفتول-کاربرد مفتول
مفتول چیست؟در ارتباط با تاریخچه این محصول باید بگوییم که این محصول از دیرباز معمول بوده است. می توانیم در زمان باستان استفاده از مفتول های غیر آهنی را مشاهده کنیم. در حال حاضر بدون به کارگیری این مقطع بیشتر پروژه های بزرگ و کوچک در دنیا متوقف می شوند. سال ۱۵۶۴ میلادی یک نقطه عطف درساخت این مقطع فولادی به شمار می رود. در این سال یک دستگاه کشش مفتول به وسیله نیروی محرک آب ساخته شد. این اتفاق در تاریخچه مفتول برای اولین بار در کشور انگلستان رخ داد. پیش از این در کشور انگلستان مفتول ها را با یک وسیله به نام براک و به کمک نیروی دست می کشیدند.
موضوع | توضیحات |
---|---|
مفتول چیست؟ | سیم تکرشتهای فلزی با عایق PVC که در صنایع مختلف استفاده میشود. |
انواع مفتول | مفتول گالوانیزه، مفتول سیاه، مفتول مسوار، مفتول استنلس استیل، مفتول فنر، مفتول فلزی، مفتول آرماتوربندی، مفتول نجاری. |
روشهای تولید | ۱. کشش گرم: نورد بیلت در دمای بالا. ۲. گالوانیزه گرم: غوطهوری در روی مذاب. ۳. گالوانیزه سرد: آبکاری با جریان الکتریکی. |
کاربردها | مورد استفاده در ساختمانسازی، صنایع و کشاورزی. |
آشنایی با تاریخچه مفتول
اولین گام برای ساخت مفتول ها به شیوه ی امروزی توسط کریستوفر پاهم سوئدی برداشته شد وی تلاش کرد تا قطر مفتول ها را کاهش دهد سپس آن ها را به شکل مستقیم با عبور بیلت های گرم شده و نیاز به پتک زدن از شیارهای کوچک کننده و سپس غلطک های نورد عبور داد. گرچه این عملیات چندان موفقیت آمیز نبود اما به عنوان اولین گام شناخته می شود.
سیر تحول تاریخچه مفتول
در ادامه ی تاریخچه باید بگوییم که در سال ۱۸۶۰ در اروپا یک نوع مفتول با نورد بلژیکی معرفی شد .پس از آن شاهد رشد و تغییرات مفتول در کشور آمریکا هستیم. بالاخره روش باز پختی به صورت همزمان توسط دو فرد با نام های ویلیام اسمیت و جیمز هارسفال کشف شد . به این روش پتنت نیز می گویند. کشف این شیوه باعث شد مقاومت کشش مفتولی تا حد زیادی افزایش پیدا کند.
با ساخته شدن بسته های مفتول سنگین تر هزینه ها به شکل قابل توجه ای کاهش پیدا کردند. بهره برداری و ساخت ماشین های کشش مفتول تا جایی ادامه یافت که دوزه های صفحه ای مانعی از رده خارج شدند. با توجه به این امر ضرورت ساخت دوزه های کششی که قابلیت کارکرد در سرعت بالا را داشته باشند همچنین از عمر طولانی برخوردار باشند حس شد.
این امر باعث شد که در سال ۱۹۲۵ دوزه های کششی با نام شبه الماس در آمریکا تولید شود و پس از آن شاهد تولید دوزه های کشش تنگستن کارباید در سال ۱۹۲۹ هستیم و امروزه ماشین آلات کشش مفتول پیوسته را مشاهده می کنیم که تا به امروز در حال رشد و توسعه هستند.
مفتول چیست؟ از سیمی تک رشته ای که از جنس فلز بوده و همچنین از یک عایق که تشکیل شده از پلیمر PVC ،ساخته شده است.این محصول انواع مختلفی دارد که دو نوع از آنها آهنی و فولادی می باشند. مفتول ها در صنعت ساختمان کاربرد های بسیار فراوانی دارند که ما قصد داریم در این مقاله انواع کاربرد های آن و همچنین نوع ساخت آن را توضیح دهیم . اگر می خواهید در رابطه با این محصول اطلاعات کاملی به دست آورید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
کارخانجات تولید کننده این محصول برای تولید آن، شمش مورد نیاز برای ساخت را در کوره های بسیار گرم قرار داده و با دمایی در حدود ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت می دهند تا به صورت کامل گداخته و ذوب شود.سپس با توجه به قطر مورد نیاز، شمش را به تعداد دفعاتی که می خواهند از دستگاه ها عبور می دهند تا به قطر مورد نظر برسد.
بعد از اینکه شمش را به تعداد دفعات مورد نیاز از دستگاه ها عبور داده شد به قطر موردنظر می رسانند. مفتول ها توسط دستگاه ها تبدیل به کلاف می شود.البته باید این نکته را بگویم که پس از اینکه این محصول به کلاف تبدیل شدند دمای بسیار بالایی در حدود ۹۸۰ درجه سانتیگراد دارند.
اگر بگذارند این محصول به حالت عادی سرد شود، حالتی بسیار ترد و شکننده خواهد پیدا خواهد کرد .به همین دلیل آنها را با استفاده از دستگاه هایی سرد و سپس آماده بسته بندی میکنند.
انواع مفتول
این محصول دارای انواع مختلفی می باشد که ما در ادامه به معرفی انواع آن می پردازیم :
- سیم مفتول گالوانیزه
- مفتول سیاه
- مفتول مسوار
- مفتول استنلس استیل
- مفتول فنر
- مفتول فلزی
- مفتول آرماتوربندی
- مفتول نجاری
مفتول فلزی چیست و روش تولید آن چگونه است؟
این محصول دارای انواع مختلفی است که هر کدام از این مدل ها در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارند. مفتول های فلزی به دو دسته تقسیم می شوند که به نوع فابریک و غیر فابریک معروف هستند. در ادامه قصد داریم به توضیح روش تولید این محصول بپردازیم.
مفتول فلزی چیست و روش تولید آن
همان طور که در ابتدا گفتیم مفتول فلزی دارای زیر مجموعه های مختلفی است که به دو روش تولید می شوند. در روش اول تولید مفتول فلزی آن را تحت فرایند کششی گذاشته سپس آن را در دمایی بیشتر از ۹۰۰ درجه ی سانتیگراد قرار می دهند. به این فرایند آنیلینگ کردن اطلاق می شود.
زمانی که این مقطع فولادی به دمای ۹۰۰ درجه رسید با کمک جرثقیل هایی که در بالای کوره تعبیه شده است آن را از کوره بیرون می آورند و پس از آن فرایند سرد شدن را بر روی آن انجام می دهند.یکی دیگر از روش های تولید مفتول های فلزی گالوانیزه کردن است که این روش به دو شکل انجام می گیرد.
آشنایی با نحوه تولید مفتول
همان طور که می دانید مفتول به محصولی اطلاق می شود که با استفاده از روش نورد گرم ساخته می شود. تولید سیم مفتول به دو دسته ی تولید فابریک و کششی تقسیم می شود. فابریک به محصولی اطلاق می شود که به صورت مستقیم در کارخانه ها تولید می شوند. نحوه تولید این محصول در کارخانه به شکل نورد گرم انجام می گیرد.این نوع محصول به همان شکل نیز ساخته شده در بازار توزیع می گردد.
نحوه تولید مفتول کششی
بعد از تهیه بیلت هایی که از فولاد نرم تهیه شده اند، آن ها را در دستگاه های مخصوص نورد کششی می گذارند. به این ترتیب عملیات کشش را به تدریج برای ساخت این نوع محصول انجام می دهند.
مراحل انجام عملیات کشش به ضخامت محصول مربوط می شود. زمانی که مفتول نازک است به کشش سرد بیشتری احتیاج است. به این علت که برای نورد کردن مفتول از دستگاه قالب و پرس استفاده می شود. به مفتول تولید شده نورد یا کششی می گویند.
آشنایی با نحوه تولید مفتول گالوانیزه:
مفتول گالوانیزه و روش تولید آن چیست و چگونه انجام می گیرد؟ این محصول را با عنوان مفتول سفید نیز می شناسند که در حقیقت از مفتول سیاه ساخته شده است. به دلیل وجود روکش فلز روی بر روی بدنه ی این محصول فولاد مقاومت زیادی در برابر اکسید شدن از خود نشان می دهد. درباره این مقطع از نوع گالوانیزه و روش تولید آن باید بدانید که این فرایند به دو شکل متفاوت انجام می گیرد.
مفتول گالوانیزه و روش تولید آن به شیوه گرم
در این روش تولید مفتول را در کوره آنیل قرار داده و حرارت لازم را به آن می دهند تا به اصطلاح پخته شود. این فرایند به این دلیل انجام می گیرد تا کربن موجود در مفتول کاهش پیدا کند و از قابلیت هایی نظیر نرمی ، انعطاف و نفوذ پذیری بالایی برخوردار شود. بعد از این مفتول به اندازه ی کافی حرارت دید آن را سرد کرده و فرایند اکسید زدایی را انجام می دهند. پس از زدودن اکسید و چربی موجود از روی بدنه مفتول آن را در استخر های حاوی فلز روی مذاب غوطه ور می کنند. میزان روی مورد نیاز بر روی بدنه مفتول را با پدهای مخصوص مشخص می کنند.
تولید مفتول گالوانیزه به شیوه سرد
در ادامه مفتول گالوانیزه و روش تولید آن با استفاده از شیوه سرد باید گفت در این فرایند تولیدی نیاز نیست که از مواد مذاب استفاده شود. برای پوشش دادن سطح فولاد در این روش تولید از جریان الکتریکی استفاده می شود. در این روش تولید با کمک آبکاری به وسیله ی برق فلز روی را با فرایند الکترولیز کردن بر سطح فولاد قرار می دهند.
پوشش قرار گرفته بر سطح فولاد در این روش به صورت تک بعدی است. بنابراین از ضخامت کمتری نسبت به مفتول های تولید شده با روش گالوانیزه کردن گرم برخوردار هستند. این امر موجب می شود که مفتول تولید شده با شیوه سرد در برابر رطوبت از مقاومت کمتری برخوردار باشد.
با توجه به توضیحات داده شده مفتول گالوانیزه تولید شده با روش گرم علاوه بر انعطاف پذیری و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی مختلف به دلیل طول عمر بالایی که دارد باعث کاهش هزینه ها می شود.
- نحوه تولید مفتول گالوانیزه سرد:
در این شیوه نخست مفتول سیاه را تحت عملیات اکسید زدایی و تمیزکاری قرار می دهند. پس از انجام این مراحل به وسیله ی فرایند الکترولیز پوششی یک لایه از گالوانیزه سرد را به عنوان پوشش مفتول بر روی بدنه آن قرار می دهند. این فرایند باعث مقاومت نسبی در مقابل شکستگی و رطوبت می گردد. همین امر باعث می شود که انعطاف پذیری آن بالا برود. در مورد هدف اصلی این روش تولید مفتول دسترسی به محافظت از فلز پایه در برابر زنگ زدگی و خوردگی است.
- نحوه تولید سیم مفتول گالوانیزه گرم:
در مرحله ی اول ساخت مفتول سیاه را برای گالوانیزه کردن درون کوره آنیل قرار می دهند. برای نرم کردن آن را در حرارت ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه فارنهایت قرار می دهند. این شیوه تولید مفتول را با عنوان بازپخت نیز می شناسند. در مرحله ی بعد سیم مفتول را حرارت می دهند . آن را برای اکسید زدایی از داخل وان اسید عبور می دهند تا آن را به اصطلاح اسید شور نمایند.
بعد از این مرحله مفتول ها را وارد کوره ی فلز مذاب روی می کنند .پس از عبور آن مقدار اضافه را که بر سطح وجود دارد را برمی دارند.
مفتول ها یکی از مصالح پرکاربرد در امور ساختمان سازی و دیگر موارد هستند. پیش از پرداختن به موارد استفاده مفتول باید بدانید که این محصول انواع مختلفی دارد. کاربرد آن ها بستگی به محیط و استفاده ی آن دارد. برای آشنایی با کاربردها و انواع مختلف مفتول ها با ما همراه باشید.
مفتول سیاه روش تولید آن چگونه است؟
مفتول سیاه و روش تولید آن چگونه انجام می گیرد؟ مفتول سیاه به عنوان یک نوع مفتول پخته یا آنیل شده شناخته می شود که در فرایند تولید قابلیت های شیمیایی خود را حفظ می کند. این نوع مفتول به عنوان مواد اولیه برای ساخت مفتول گالوانیزه و محصولات دیگری مانند انواع توری ها به کار می رود. از ویژگی های این نوع مفتول مقاومت بالا، انعطاف پذیری و نرمی فوق العاده ی آن است. این مفتول در مقابل شرایط نامناسب جوی از مقاومت بسیار زیادی برخوردار بوده به همین دلیل از آن برای کاربردهای صنعتی و ساختمان سازی به شکل گسترده ای بهره می گیرند.
مفتول سیاه که به عنوان گالوانیزه شناخته می شود که از فلز روی پوشیده شده است. مفتول سیاه و روش تولید آن را گالوانیزه کردن می نامند. این روش به دو حالت گرم و سرد انجام می شود. عملیات ساخت مفتول سیاه به روش گرم به این ترتیب است که فولاد را بدون وجود اکسیژن و چربی در داخل روی مذاب قرار می دهند. واکنشی که بر اثر مجاورت فولاد و فلز روی رخ می دهد باعث می شود که یک روکش از جنس آلیاژی بر بدنه ی مفتول سیاه ایجاد شود که موجب پایداری در برابر زنگ زدگی و خوردگی خواهد شد.
برای تولید مفتول سیاه به شیوه سرد از روی مذاب استفاده نمی گردد. در این شیوه با به کارگیری جریان الکتریکی و با کمک شیوه الکترولیز سطح فولاد را پوشش می دهند. فولاد در این شیوه ساخت در مقایسه با روش گرم از ضخامت کمتری برخوردار است. با توجه به این رویکرد مفتول سیاه ساخته شده با روش سرد از مقاومت پایین تری نسبت به مفتول های ساخته شده با روش گرم برخوردار است. از مهم ترین ویژگی های مفتول سیاه تحمل دماهای بسیار بالا یعنی بیشتر از ۶۰۰ درجه ی سانتیگراد است. این امر به دلیل نقطه ی ذوب بالای آن است. مفتول سیاهی که با استفاده از روش ساخت گرم ساخته می شود نسبت به محصولات ساخته شده با روش سرد از قیمت بالاتری برخوردار است.
موارد استفاده مفتول های مختلف:
- موارد استفاده مفتول سیاه:
این مدل را با عنوان مفتول آرماتور بندی می شناسند . این نوع مفتول را براساس فرایند نورد سرد در دمای ۸۲۰ تا ۹۵۰ درجه ی سانتیگراد به وسیله ی دستگاه های کشش در سایزهای ۱٫۲ تا ۶ میلی متر نازک تولید می کنند و به صورت بسته های ۱۵ الی ۲۰ کیلویی تقسیم بندی می شوند . از این مقطع فولادی برای تولید انواع گوناگون مفتول گالوانیزه، بسته بندی، قالب بندی و…. استفاده می شود. البته بیشترین کاربرد این نوع مفتول در امور ساختمان سازی و آرماتور بندی است که در ابتدا اشاره کردیم.
- کاربرد مفتول گالوانیزه سفید:
این نوع محصول در واقع به نوعی از سیم مفتول اطلاق می شود که ساخت آن براساس فرایند خاصی است به این ترتیب که فولاد را در یک وان پر از فلز مذاب روی ، بدون اکسیژن و چربی به شکل شناور قرار می دهند.
نتیجه ی این فرایند ایجاد یک پوشش از آلیاژ از جنس روی است که مقاومت بالایی دارد و موجب بالا رفتن استحکام و دوام فولاد می شود. این مفتول را معمولا به عنوان مقاوم در برابر آتش و آسیب، جلوگیری از زنگ زدگی و کاهش هزینه ها به کار می برند.
- موارد استفاده مفتول مسی:
این نوع محصول را به علت استفاده از مس با عنوان مسوار و مسی می شناسند. بر روی این نوع مقطع فولادی یک پوشش مسی وجود دارد که در موارد زیادی نظیر عایق بندی، آرماتوربندی، صنایع یخچال و کابینت سازی، بسته بندی، صنعت ریلی و صنایع مفتولی به کار می برند.
- کاربرد مفتول استنلس استیل:
این نوع مفتول با استفاده از یک آلیاژ پرکاربرد با نام فولاد ضد زنگ ساخته می شود. این نوع فولاد شامل ترکیباتی نظیر نیکل، کروم، کربن و عناصر آهن است که در مقایسه با دیگر انواع فولاد از قابلیت ضد زنگ برخوردار است. مقاومت در برابر زنگ زدگی مهم ترین ویژگی این نوع محصول است.
قیمت مفتول
با توجه به شرایط کشورمان قیمت این محصول روزانه نوسانات بسیاری را تجربه میکند .دلیل این نوسانات قیمت محصولات اولیه برای تولید آن می باشد. این نکته را ذکر کنیم که قیمت بین المللی آن نوسانات زیادی را ندارد. اما قیمت داخلی همانطور که گفته شد نوسانات بسیار زیادی دارد.
مهم ترین عامل در نحوه قیمت گذاری این محصول نوع و روش ساخت آن ها است. انواع مختلفی از این مقطع فولادی در بازار وجود دارد. قیمت گذاری آن ها نیز متفاوت است. البته مواردی مانند قیمت مواد اولیه مانند قیمت سنگ آهن، نوسانات ارز، قیمت فولاد و مواردی مانند هزینه های سوخت، حمل و نقل همچنین میزان عرضه و تقاضا بر قیمت این محصول تاثیر دارد. یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت گذاری این محصول کیفیت است .در صورتی که استانداردهای لازم رعایت نشود مصرف کننده مجبور به پرداخت هزینه های اضافه می گردد. در مورد مفتول های گالوانیزه انجام عملیات گالوانیزاسیون تاثیر زیادی بر کیفیت محصولات دارد.
بررسی نحوه ی قیمت گذاری مفتول گالوانیزه
یکی از مهم ترین موارد در تعیین قیمت این نوع محصول جنس و میزان نرمی و سختی آن است. یکی دیگر از فاکتورهای موثر روش تولید است. این نوع مقطع فولادی به دو روش گالوانیزاسیون سرد و گرم تولید می شوند . در کشور ما از روش دوم برای ساخت مفتول استفاده می شود. معمولا قیمت مفتول های گالوانیزه را براساس ضخامت فلز روی، سیم رابیتس بندی و مدل گالوانیزاسیون تعیین می کنند.
هر چقدر ضخامت مفتول بیشتر باشد طبیعتا ارزش آن نیز بالاتر می باشد. با توجه به اینکه استفاده از روش گالوانیزاسیون گرم ضخامت بیشتری را ایجاد می کند قیمت محصولات ساخته شده با این روش تولید بالاتر از روش سرد است. بر این اساس قیمت رابیتس بندی و سیم اسکوپ نیز متفاوت می باشد.
با توجه به اینکه عملیات گالوانیزاسیون هزینه ی چندانی را در بر ندارد امکان خرید این نوع محصولات در بازار با قیمت مناسب وجود دارد. این نوع در مقایسه با انواع بدون روکش از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و دوام و استحکام بیشتری در مقابل فشار و ضربات از خود نشان می دهند.همان طور که در ابتدا اشاره کردیم یکی از مهم ترین موارد در نحوه قیمت گذاری این محصول، قیمت مواد اولیه ی آن است. به عنوان مثال قیمت نوع استنلس استیل و مسوار نیز ارتباط مستقیمی با قیمت فولاد و مس دارند و براساس آن ها تعیین می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید